Att tävla

Radiostyrda fordon är en populär sport, som faktiskt har sin sektion inom Svenska bilsportförbundet. Att tävla är ett av de bästa sätten att lära sig mer om hur man sköter och uppgraderar sitt fordon. Dessutom lär man känna andra som delar ens intresse.

Om man är intresserad av radiostyrda bilar bör man gå med i en klubb. Det är det bästa sättet att utvecklas i sitt intresse, och man bör inte bli förvånad om intresset snart har utvecklats till en passion. Dessutom lär man sig mer, och lär känna andra som delar intresset.Radiostyrd bil på bana

Radiostyrd bilsport sorterar under Svenska bilsportförbundet. På deras sajt, www.sbf.se, kan man hitta kontaktuppgifter till sin närmaste klubb. Olika klubbar använder olika bilar, så det är viktigt att höra av sig och fråga vilken typ av bilar den aktuella klubben använder. Det är också viktigt att man får provköra en av klubbens bilar, så att man vet vad man ger sig in på.

Det finns två huvudkategorier inom RC-racing: offroad och onroad. Onroad-bilarna är snabbast, men har kort fjädringsväg och klarar därför inte hopp eller grova underlag. En sådan bil ska enbart köras på asfalt, eller på en bana avsedd för radiostyrda bilar. En onroad-bil kan komma upp i 100 km/h.

Offroad är bilar som klarar mer krävande terräng, som gräsmattor eller grusvägar.

Gammal är sällan äldst

En del av charmen av att tävla i radiostyrd bil är att åldern saknar betydelse. I praktiken innebär det för det mesta att de yngre slår de äldre. En av de bästa i Sverige är Elias Johansson från Sandviken, som är elva år gammal och blev bästa svensk under SM 2016. Vinnaren var en lika gammal norrman, Daniel Kobbevik, som flyttat till Trelleborg men inte hunnit bli svensk medborgare ännu. En intervju med Elias Johansson, och en presentation av hans bilar, finns att läsa här.