Att välja en radiostyrd modell

Radiostyrd SUVStår du i begrepp att köpa en present till ett barn som har önskat sig ett radiostyrt fordon? Eller är du själv nyfiken på RC-hobbyn, och vill börja i liten skala? I vilket fall kan det vara bra att få några goda råd på vägen.

Radiostyrda fordon kan innebära allt från enkla leksaker med några få funktioner, till riktigt avancerade kontraktioner med så många funktioner att det tar tid att lära sig dem allihop. För den som är novis på området kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Oavsett om du ska köpa en present till ett barn som önskar sig en radiostyrd bil, eller om du själv vill prova på hur det är att köra ett miniatyrfordon, så är det bra att tänka på följande.

  • Styrning – allt som säljs som radiostyrt är inte radiostyrt. Det är inte ovanligt att enklare fjärrstyrda leksaker styrs med infrarött ljus. Sändaren måste alltid pekas mot leksaken för att styrningen ska fungera. Det kan upplevas som en nackdel, men är snarare än fördel om den som ska använda leksaken är yngre än fem år. Det är nämligen ingen större risk att en leksak med infraröd styrning glöms bort men ändå fortsätter att rulla.
  • Skala är bra att tänka på framför allt om man köper på nätet. Hur stor är en modell som tillverkats i skala 1:15. Ska ett barn få fordonet bör det inte vara för stort. Det ska gå att lyfta det enkelt.
  • För lek eller för hobbybruk? En radiostyrd leksak är för det mesta mer oöm, och passar därför bättre för barn, som kan vara ganska hårdhänta. Å andra sidan är det lättare att hitta reservdelar till en hobbymodell. Det finns också ett mellansegment – junior hobby – som passar för barn från tio års ålder.
  • Frekvens – för radiostyrda leksaker och modeller finns tre frekvenser: 27 MHz, 40 MHz och 2,4 GHz. Fördelen med att välja den sistnämnda är att det inte finns någon risk att någon annan kan styra fordonet.